Rizstáplálkozás szerepe

A rizs szoros kapcsolatban áll a vízzel. Ez a kapcsolat megmutatkozik abban a hatásban is, melyet az emberi szervezetben fejt ki a rizstáplálék. Rizsfogyasztás hatására a szövetek közötti vízállomány mozgásba jön, a folyadék kiválasztás is lendületet kap. Mindez nagyon hasznos a szövetekben kialakult torlódások esetén, a keringési rendszer zavarainál, megemelkedett vérnyomás esetén és a vesék gyengesége esetén is. Ezekben az esetekben kifejezetten hasznos egy rizsdiéta. A rizsszem kémiai összetétele alapján is könnyen megérthető és megmagyarázható ez a hatás. Ugyanis a rizs feltűnően kevés nátriumot tartalmaz. A nátrium egy olyan anyag, mely a vizet bent tartja a szövetekben. A konyhasó nátriumból és klórból áll. Ezért, pl. vesediétánál nem teszünk a forrásvízbe sót, hogy ne gyűljön össze folyadék a szövetek között.

Ha valaki fogyókúrába kezd, akkor ajánlatos egy rizsnapot is beiktatnia. Ha a rizst zöldséggel, vagy gyümölccsel fogyasztjuk, kevés zsiradékot és cukrot használunk a főzés során, akkor viszonylag kevés kalória bevitellel, kellemes teltségérzettel tudjuk a diétát folytatni. Ráadásul hiánytünetek sem jelentkeznek.

A rizs könnyű emészthetősége és mégis magas tápértéke azzal magyarázható, hogy a fehérje nem a rizsszem külső rétegeiben raktározódik, mint a búza, vagy a rozs esetében, hanem magában a rizsszemben. Ezáltal olyan szorosan kapcsolódik a keményítőhöz, hogy csak nagyon bonyolult eljárással lehetne szétválasztani.

A rizs főzése közben sok rizsnyák képződik, ebben hasonlít a kölesre és a zabra. Ezért a rizsnyák fogyasztása gyomor és bélbántalmak esetén, illetve hányásra hajlamos csecsemőknek bevált gyógymód.

Udo Renzenbrink:  Die sieben Getreide alapján.

2015.08.24.

Vissza

Facebook

Elérhetőség

rishiegeszsegotthon@gmail.com

+36 70 428 3222